16 juli 2024 in Bedrijf & Organisatie door Mr. W.M. (Willemijn) van 't Hul

Geen recht op hervatten betalingsregeling met verzekeraar bij wanbetaling

Bedrijf & Organisatie

Een man heeft de premie van zijn zorgverzekering lange tijd niet betaald. Ook heeft hij verschillende zorgnota’s niet voldaan. Om de achterstand in te halen sluit hij een betalingsregeling met de zorgverzekeraar. Opnieuw laat hij echter na op tijd te betalen; de betalingsregeling vervalt. De man wil dat de regeling wordt hervat, maar daar heeft hij volgens de kantonrechter van de rechtbank Rotterdam geen recht op.

Doordat de man van bankrekening wisselde, verviel de automatische afschrijving die hij voor de betalingsregeling had ingesteld. De man had dit zelf niet door. De betalingsregeling is daardoor vervallen. Voor de man resteert nu nog een bedrag van ongeveer € 3.700. Dit bestaat uit het achterstallige bedrag, vermeerderd met de wettelijke rente. De zorgverzekeraar heeft dit bedrag, om (proces)economische redenen, al teruggebracht naar € 2.500.

Communicatie

Het staat voor beide partijen in de procedure vast dat de man het achterstallige bedrag aan premies en zorgnota’s nog aan de verzekeraar moet betalen. De kantonrechter wijst het door de verzekeringsmaatschappij geëiste bedrag toe. De man wil het uitstaande bedrag graag in de vorm van een betalingsregeling voldoen. Hij vindt dat het aan de zorgverzekeraar ligt dat hij de regeling niet is nagekomen. Die heeft volgens hem namelijk niet juist gehandeld. Zij heeft hem alleen per e-mail geïnformeerd dat hij niet voldeed aan de betalingsregeling, terwijl ze dit ook per post had moeten doen. Dat gaat er niet in bij de kantonrechter. De verzekeraar mocht met de man communiceren per e-mail. Op die manier werd al jarenlang contact met hem onderhouden. De man heeft ook niet gesteld dat hij de mails niet heeft ontvangen.

Betalingsregeling

De man vindt dat hij de betalingsregeling die hij met de verzekeraar had weer moet kunnen oppakken. Daar heeft hij recht op, stelt hij. Volgens de kantonrechter heeft hij echter geen vaststaand recht op een betalingsregeling. Het komt toch echt voor zijn rekening dat hij de betalingsregeling die hij had niet is nagekomen. Hij had zelf moeten opletten toen hij van bankrekening wisselde. De zorgverzekeraar mocht de betalingsregeling dan ook als vervallen beschouwen. Het volledige openstaande bedrag mag de verzekeraar nu als geheel eisen van de man.

ECLI:NL:RBROT:2024:5560

Geen recht op hervatten betalingsregeling met verzekeraar bij wanbetaling

Mr. W.M. (Willemijn) van 't Hul
Jurist


Stuur een mail 0342 491 028