12 februari 2025 in Privé door Mr. D. (Desiree) van Klinken

Ouders hebben spijt van de voornamen van hun dochter: is een wijziging mogelijk?

Privé

Twee ouders vragen de rechtbank om twee voornamen, die hun kind bij de geboorte heeft meegekregen, te schrappen. Dat doet de rechter alleen als er een zwaarwegend belang is.

De ouders hebben samen een dochter, geboren in 2024. Zij zijn gezamenlijk belast met het gezag over het kind. Zij vragen de rechtbank Limburg om de voornaam van het meisje te wijzigen en doen een voorstel voor een nieuwe voornaam. Wat de voornamen zijn, staat niet in de beschikking van de rechtbank.

Wettelijke vertegenwoordiger

Het wijzigen van de voornaam is geregeld in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, dat gaat over het personen- en familierecht. Een rechter heeft de bevoegdheid om op verzoek van de betrokken persoon of van zijn wettelijke vertegenwoordiger de wijziging van diens voornamen te gelasten. Deze ouders hebben in hun hoedanigheid als wettelijke vertegenwoordigers van het kind het verzoek ingediend.

Zwaarwichtig belang

De wijziging van de voornamen is alleen mogelijk als daarvoor een voldoende zwaarwichtig belang is. Deze ouders hebben aangegeven dat zij in het dagelijks leven hinder en ongemak ervaren van de door hen gekozen derde en vierde voornaam van hun dochter: die verwijzen naar de voornamen van twee tantes. In de kraamtijd is een conflict ontstaan tussen de ouders en deze tantes. Inmiddels hebben de ouders al zes maanden geen contact meer met hen. Ze hebben er geen behoefte aan om dit contact te herstellen. Zij vinden het niet in het belang van het kind dat zij is vernoemd naar familieleden die haar in de steek hebben gelaten. De ouders zijn boos en willen niet meer worden geconfronteerd met de officiële voornamen van hun kind en willen daarom dat de twee voornamen die verwijzen naar de tantes worden geschrapt.

Voornamen worden geschrapt

De rechtbank is van oordeel dat het zwaarwichtig belang bij de voornaamswijziging voldoende vaststaat. Dit betekent dat de rechtbank het verzoek tot wijziging van de voornaam zal toewijzen: de derde en vierde voornaam van het kind worden geschrapt.

Akte van geboorte

In het Burgerlijk Wetboek staat dat de wijziging van de voornaam gebeurt doordat van de beschikking een latere vermelding aan de akte van geboorte van de betrokken persoon wordt toegevoegd. De griffier moet drie maanden na de uitspraak – en als er geen hoger beroep is ingesteld – een afschrift van de beschikking sturen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente.

#voornaamswijziging #belangenafweging #personenenfamilierecht

ECLI:NL:RBLIM:2025:592

Ouders hebben spijt van de voornamen van hun dochter: is een wijziging mogelijk?

Mr. D. (Desiree) van Klinken
Advocaat


Stuur een mail 0342 491 028